top of page
Szukaj

Jedzmy! -tylko co?

Zdjęcie autora: Kuba RzepkaKuba Rzepka

Prawidłowo zbilansowana dieta to jeden z najbardziej kontrowersyjnych tematów dotyczących zdrowego stylu życia.

"Jedz według piramidy żywieniowej". "Jedz tylko zawartość talerza - bez dokładek". "Tłuszcz jest zły". Nie: "tłuszcz jest dobry, cukier jest wrogiem!", "Jajka zniszczą twoje tętnice". Czekaj - "jajka są bogate

w składniki odżywcze". "Ogranicz kalorie". Nie, "liczenie kalorii to przeszłość". Ale śmiało "licz makra". "Jedz jak jaskiniowiec". "Tylko rośliny". "Żadnych roślin".


Trudno się dziwić, że przy takiej ilości zupełnie sprzecznych informacji, napływających z różnych źródeł, w pewnym momencie zaczyna się pojawiać frustracja.


NIe ma jednej idealnej diety dla wszystkich, bo każdy z nas posiada jedyny w swoim rodzaju materiał genetyczny, wywodzący się z długiej linii przodków z różnych rejonów świata, gdzie dostępne były różne pokarmy.



Istnieją jednak nadrzędne zasady, którymi warto się kierować, aby jedzenie nie było tym, co stanie nam na drodze do pełni zdrowia.



Żywność pełnowartościowa: Jedz żywność w naturalnej, nieprzetworzonej postaci!


Zacznij od absolutnych podstaw: jedz prawdziwe, pełnowartościowe jedzenie. Bazuj na produktach świeżych, dostarcznych bezpośrednio z gospodarstw wiejskich, żywności nieprzetworoznej i nierafinowanej.

Im krótsza droga od wytworzenia danego produktu do momentu dotarcia na Twój stół, im mniej etapów pośrednich (które zazwyczaj łączą się z przetwarzaniem żywności)-tym lepiej. Jeśli jesz produkty pełnowartościowe - zawierają one naturalne źródło składników odżywczych - makro i mikro-elementów. W takiej formie są one najlepiej przyswajalne przez organizm.


Białko: więcej niż tylko pokarm dla mięśni


Białko to nie tylko budulec tkanki mięśniowej- służy ono do budowy wszystkich narządów i tkanek. Bierze udział w procesach naprawy i regeneracji tkanek, w tworzeniu hormonów i enzymów. Jest częścią składową przeciwciał, chroniących nas przed wirusami i bakteriami.

Należy dążyć do spożywania co najmniej 0,5 grama białka na kilogram idealnej masy ciała dziennie. Najlepiej, jeśli pierwszy posiłek w ciągu dnia zawiera 30 gramów białka.


Tłuszcze funkcjonalne


Mam nadzieję, że nie daliście się przekonać, że tłuszcz jest zły

i należy go unikać. Tłuszcze są w rzeczywistości bardzo istotnym elementem naszej codziennej diety. Są głównym źródłem energii obok węglowodanów. Ułatwiają wchłanianie witamin. Budują błony komórkowe, które są odpowiedzialne za przepuszczanie odpowiednich substancji, oraz zatrzymywanie innych a także za wymianę i transport informacji między komórką a otoczeniem.


Uwzględnij w swojej diecie pokarmy takie jak awokado, masło z mleka krów karmionych trawą i oliwę z oliwek. Mają one korzystny wpływ nie tylko na nasz układ nerwowy, układ krwionośny, pracę hormonów czy profil lipidowy, ale zapewniają również maksymalne wykorzystanie bioregulatorów, utrzymując komórki w doskonałej kondycji.


Warzywa: składniki odżywcze i ochrona dla komórek

(i mikrobiomu)


Warzywa zawierają mnóstwo witamin, minerałów (chociaż zdecydowanie mniej niż kiedyś)

i błonnika. Są bogate w przeciwutleniacze, które są związkami chroniącymi komórki przed uszkodzeniami.


W swojej diecie spożywaj jak najwięcej warzyw nadziemnych, takich jak warzywa liściaste, fasolka szparagowa i warzywa krzyżowe ( kapusta, brukselka, brokuł, kalafior). Są sycące i utrzymują stabilny poziom glukozy.

Jeśli jesteś sportowcem/ przygotowujesz się do startu w ważnych zawodach, dodanie warzyw podziemnych do twojego jadłospisu (np.marchew, bataty) pomoże przetrwać długie sesje treningowe.


Owoce: Słodkie, ale mądre



Owoce są pełne składników odżywczych i przeciwutleniaczy, ale zawierają sporą ilość cukru. Zastanów się więc, czego potrzebujesz, biorąc pod uwagę swoją aktywność i porę roku. Wybieraj owoce o intensywnym kolorze, takie jak jagody, truskawki, maliny, lub owoce o wyższej zawartości błonnika, takie jak jabłka, które rzadziej powodują skoki poziomu glukozy we krwi.



Równie ważne jest to, czego nie jesz


Istnieją pewne pokarmy, które mogą stanąć na Twojej drodze do uzyskania pożądanych rezultatów. Podpowiadamy czego powinieneś unikać:


Przetworzona żywność


Przetworzona, pakowana żywność jest naładowana cukrem, konserwantami i jadalnymi składnikami nieodżywczymi, które nie tylko nie odżywiają cię na poziomie komórkowym, ale także dezorientują twoje komórki.


Niektóre przetworzone produkty spożywcze zostały zaprojektowane w taki sposób, aby pobudzać ośrodki nagrody w mózgu i sprawiać, że jesteś od nich mniej lub bardziej uzależniony.


Żywność modyfikowana genetycznie (GMO)


Czy jest Ci znany widok jabłka brazowiejącego po pokrojeniu? Niektóre jabłka nie mają już takich właściwości ze względu na modyfikacje genetyczne.


Naukowcy manipulują DNA żywności rosnącej w naturze, aby uzyskać konkretny efekt. Niektóre produkty GMO są odporne na szkodniki, inne na choroby, a jeszcze inne na środki chemiczne stosowane w rolnictwie.


Oprócz obaw o środowisko, takich jak zakłócanie naturalnej równowagi ekosystemów, żywność GMO budzi obawy o zdrowie. Pomyśl o tym - jeśli owad nie chce tego jeść, czy jest to coś, co Ty powinieneś spożywać? Jeśli bakteria nie może rozłożyć danego pokarmu, to czy przyjazne bakterie w twoim układzie pokarmowym są w stanie to zrobić, aby pomóc ci uzyskać dostęp do pełnego profilu składników odżywczych?


Alternatywą są gospodarstwa na małą skalę i uprawy własne, jeśli jest to możliwe. Może się to wiązać z czasowym ograniczeniem dostępności niektórych produktów przez różne okresy w ciągu roku, ale celem powinno być zastąpienie jak największej ilości produktów GMO produktami naturalnymi.


Fake food


Fałszywa żywność jest sprzedawana jako zdrowsza wersja produktów, które imituje. Rzecz w tym, że najczęściej tak nie jest. Na przykład, aby produkt roślinny smakował jak mięso, trzeba użyć całej masy spoiw, aromatów, konserwantów i prawdopodobnie wielu innych składników prozapalnych.


Pamiętaj! Twój organizm potrzebuje produktów pełnowartościowych.




57 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
Egzosomy

Egzosomy

FAQ

FAQ

Comentarios


© 2022 by Jakub Rzepka. 

bottom of page