
Dieta w endometriozie
Dieta w endometriozie
Jakie produkty mogą pomoc w walce z endobólem?
Jeżeli chcesz sama wprowadzić modyfikację, skup się na tym, aby w Twojej diecie nie zabrakło świeżych warzyw i owoców – z przewagą tych pierwszych. Dzięki temu wprowadzisz antyoksydanty, które są istotne w walce z chorobą.
Dlaczego ważne jest, aby w diecie Endokobiet znalazły się antyoksydanty?
W miejscach zmian, komórki zapalne, generują reaktywne formy tlenu, które przyczyniają się do rozwoju stresu oksydacyjnego w jamie otrzewnej, przez co obniżają płodność. Stres oksydacyjny dodatkowo nasila odpowiedź immunologiczną w dotkniętych endometriozą miejscach, przez co w konsekwencji może dochodzić do zaostrzenia rozwoju endometriozy.
Badania wykazały, że kobiety z endometriozą mają zwiększony stres oksydacyjny w jamie otrzewnej. Niektóre badania sugerują też, że płyn otrzewnowy może odgrywać rolę w etiologii endometriozy, ponieważ towarzyszy mu wzrost poziomu stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego.
Sięgnij po: pomidora, cebulę, czosnek, paprykę, cukinię, brokuły, marchewkę, buraka, rośliny zielone, maliny, truskawki, borówki, porzeczki, jagody.
Pamiętaj o błonniku!
Błonnik jest bardzo ważny, istotne są również regularne wypróżnienia, a wiem, że wiele kobiet ma z tym problem. W takim przypadku do diety warto prowadzić otręby. Błonnik znajdziesz ponadto w kaszach, warzywach i owocach.
Pokochaj przyprawy
Przyprawy, których warto używać ze względu na właściwości przeciwzapalne to: kurkuma, curry w proszku, imbir i czosnek (suszony i świeży), papryka chili, bazylia, cynamon, rozmaryn, tymianek, oregano, czarnuszka.